Forum Polska REFLEKSJE

Polska REFLEKSJE

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 2005-08-23 13:35:38

FideL
Rycerz z Lotaryngii
Od: Kraków

Działka! Działka!

Połknąłem bakcyla działki. W ciągu dwóch lat zrobiłem z kawałka wysypiska na śmieci coś genialnego, oazę zieleni z jeziorkiem, mostkiem etc. Fanów działek zapraszam do wymiany poglądów, zdjęć, przepisów, sadzonek itd smile

Mimo iż jest to forum dla dojrzyłych mężczyzn, małolaty i baby też mogą pisać lol                   

Życie jest jak wielki, żelazny most. Dlaczego? Nie wiem.

#2 2005-08-23 14:06:46

Neko
Moderator
Od: Gliwice

Re: Działka! Działka!

FideL napisał:

Połknąłem bakcyla działki.

Dzialki sa dla mieczakow! wink

Masz jakis przepis na posadzenie kaktusa? wink                   

pozdrawiam
Neko

#3 2005-08-24 03:49:26

Monika
Administrator

Dlaczego uważasz, że działki są dla mięczaków, Neko?                   

#4 2005-08-24 08:53:58

FideL
Rycerz z Lotaryngii

To proste. Neko mieszka tuż obok kopalni. Jak każdy rodowity hanys, nie ma pojęcia jak wygląda działka. U nich zniszczone wyrobiskami tereny po prostu zasypuje się, sadzi las i ogradza płotem.

Działki znane są Neko jedynie z obrazków, dlatego chłopina lekko bredzi. Nie chcę go zapraszać na moje rancho, bo z zazdrości gotów by się przeprowadzić do Krakowa, a to by była dla mnie tragedia.  smile

Na działeczce mam oczko, mostek nad nim, plującą żabę, kąciki dla zakochanych, lasek pełen iglaków, kilkadziesiąt gatunków kwiatów, szmat nisko przyciętej trawy, miejsce na grilla itd. A nawet budkę - sławojkę wink                   

#5 2005-08-24 09:54:17

Neko
Moderator

Monika napisał:

Dlaczego uważasz, że działki są dla mięczaków, Neko?

No, zartowalem wink

[size=16][ Dodano: 2005-08-24, 09:58 ][/size]

FideL napisał:

To proste. Neko mieszka tuż obok kopalni.

Nieprawda! Kopalnia zostala zamknieta. Ostala sie juz tylko koksownia. wink

Jak każdy rodowity hanys, nie ma pojęcia jak wygląda działka. U nich zniszczone wyrobiskami tereny po prostu zasypuje się, sadzi las i ogradza płotem.

Ale przez plot mozna przelezc i rozkoszowac sie blogim szumem swierkow i jodel. wink

Działki znane są Neko jedynie z obrazków, dlatego chłopina lekko bredzi. Nie chcę go zapraszać na moje rancho, bo z zazdrości gotów by się przeprowadzić do Krakowa, a to by była dla mnie tragedia.  smile

Ale koksownie moglbym zabrac ze soba?

Na działeczce mam oczko,

Oczko? To taka dziura z wodą?

mostek nad nim, plującą żabę,

ZABE? Prawdziwa? I czym ona pluje?

kąciki dla zakochanych,

KĄCIK ???????

lasek pełen iglaków, kilkadziesiąt gatunków kwiatów, szmat nisko przyciętej trawy, miejsce na grilla itd. A nawet budkę - sławojkę wink

No dobra, to kiedy moge przyjechac? wink                   

pozdrawiam
Neko

#6 2005-08-24 11:05:16

agulka
Użytkownik
Od: kraków

FideL napisał:

A nawet budkę - sławojkę

Moze powinnam wiedzieć ale nie mam pojecia o to jest budka sławojka.Czy możesz mi FideL powiedzieć co to za budka?                   

#7 2005-08-24 12:02:35

FideL
Rycerz z Lotaryngii

Budka-sławojka to taka drewniana budka z wyciętym serduszkiem na drzwiach. W środku jest podwyższenie z dość dużą dziurą pośrodku, do której... no, tego....  lol                   

#8 2005-08-24 12:17:20

Neko
Moderator

FideL napisał:

Budka-sławojka to taka drewniana budka z wyciętym serduszkiem na drzwiach. W środku jest podwyższenie z dość dużą dziurą pośrodku, do której... no, tego....  lol

To na dzialce nie masz kanalizacji i tych wszystkich sanitarnych wygod? DO BANI TAKA DZIALKA! wink                   

pozdrawiam
Neko

#9 2005-08-24 19:10:30

agulka
Użytkownik

Budka-sławojka to taka drewniana budka z wyciętym serduszkiem na drzwiach. W środku jest podwyższenie z dość dużą dziurą pośrodku, do której... no, tego....

ą więc to jest WC miewiedziałam że tak sie na to mówi.hihihihhihihihih.
A swoją drogo to działka to świetna żecz ale taka własnie z budką sławojką.Można się odciąć od hałasu miasta i sobie stonki na ziemniakach zgniatać ihihii. big_smile                   

#10 2005-08-24 21:24:12

cola
Moderator
Od: Gdańsk
Serwis

tongue Powiem Ci Fidel,że ja zawsze marzyłam o działce albo jakimś kawałku ogródka i mieć tam swoje małe uprawy takie tam jak:szczypiorek,rzodkiewka,sałata,koperek uwielbiam warzywka a mieć na na swojej działeczce to już bajusia!!! lol zazdroszcze Ci ale wiesz tak pozytywnie.. sad  :wink:

[size=16][ Dodano: 2005-08-24, 21:26 ][/size]
no a jeszcze WC hmm...to już luksusy!!! ha,ha,ha... big_smile                   

[b]Ten kto przestaje być przyjecielem, nigdy nim nie był...[/b]

#11 2005-08-25 07:24:39

FideL
Rycerz z Lotaryngii

agulka napisał:

A swoją drogo to działka to świetna żecz ale taka własnie z budką sławojką.Można się odciąć od hałasu miasta i sobie stonki na ziemniakach zgniatać ihihii

Wypoczynek jest gwarantowany, chyba że akurat sąsiad coś wierci wink Ale generalnie jest cisza, choć ja wolę wypoczywać aktywnie, krążąc po działce, coś tam poprawiając, majsterkując, przesadzając itd. A stonki nie mam, bo nie mam ziemniaków. Na Boga, uprawiać ziemniaki na działce! smile

cola napisał:

Powiem Ci Fidel,że ja zawsze marzyłam o działce albo jakimś kawałku ogródka i mieć tam swoje małe uprawy takie tam jak:szczypiorek,rzodkiewka,sałata,koperek uwielbiam warzywka a mieć na na swojej działeczce to już bajusia!!!  zazdroszcze Ci ale wiesz tak pozytywnie..

Hmmm, tobie by się chyba u mnie nie spodobało, bo ja nie mam ani jednego warzywa!!!  :mrgreen:

cola napisał:

no a jeszcze WC hmm...to już luksusy!!! ha,ha,ha...

Tak po prawdzie to w tej budce trzymam narzędzie i deski, a sikam na sąsiedniej działce  lol                   

#12 2005-08-25 09:44:44

Neko
Moderator

FideL napisał:

. Na Boga, uprawiać ziemniaki na działce! smile

ROTFL smile))

Tak po prawdzie to w tej budce trzymam narzędzie i deski, a sikam na sąsiedniej działce  lol

Juz wyobrazam sobie ten fetor. Chyba juz nie przyjade do Ciebie. wink                   

pozdrawiam
Neko

#13 2005-08-25 09:56:20

cola
Moderator
Serwis

sad No i sie wydało co Fidel trzyma w budce-sławojce...!!! sad                   

#14 2005-08-25 13:04:09

agulka
Użytkownik

FideL napisał:

Na Boga, uprawiać ziemniaki na działce!

Jak mialam działke to mielismy 3 rządki ziemniaków i jak rodzice robili ognisko to wyciagali pare ziemniaków i piekli w ognisku.To niebyły ziemniaki zeby je zdierac i zjadac w domu tylko wlasnie specjalnie na ogniska                   

#15 2005-08-25 14:52:36

FideL
Rycerz z Lotaryngii

Moja działka jest typowo rekreacyjna. Nie mogę piec ziemniaków w ognisku, by zniszczyłbym se trawę. Widzę że muszę dać jakieś zdjęcie, żeby uświadomić wam, jak u mnie jest pięknie. To nie pole z burakami i jakimiś warzywami, tylko ocean rozkoszy  :wink:                   

#16 2005-08-25 15:28:10

Neko
Moderator

FideL napisał:

Moja działka jest typowo rekreacyjna. Nie mogę piec ziemniaków w ognisku, by zniszczyłbym se trawę. Widzę że muszę dać jakieś zdjęcie, żeby uświadomić wam, jak u mnie jest pięknie. To nie pole z burakami i jakimiś warzywami, tylko ocean rozkoszy  :wink:

Dajesz zdjecie tego Edenu. smile                   

pozdrawiam
Neko

#17 2005-08-26 10:05:05

FideL
Rycerz z Lotaryngii

Wczoraj pstrykłem parę fotek, ale muszę wpierw dać film do wywołania. Oczekuję okrzyków zachwytu  tongue                   

#18 2005-08-26 10:28:26

Neko
Moderator

FideL napisał:

Wczoraj pstrykłem parę fotek, ale muszę wpierw dać film do wywołania. Oczekuję okrzyków zachwytu  tongue

No to se teraz poczekamy. smile                   

pozdrawiam
Neko

#19 2005-09-26 11:29:25

Hestia
Użytkownik
Od: Kielce

FideL,Aug 25 2005, 01:52 PM napisał:

[right][snapback]16543[/snapback][/right]

No nie... składam protest !!! Fidel co masz do buraków i innych warzyw  ?

I dlaczego nie możesz poświęcić kawałka trawnika na ognisko ?  :roll:

Mam działkę na której jest niemal wszystko  smile począwszy od kapusty i ziemniaków na bonsai z modrzewia kończąc. Po drodze jest cała masa różnych dekoracyjnych roślinek takich jak jałowce, jodełki i wszelkiego rodzaju kwiatki  smile
I gwarantuję że te roślinki się między sobą nie gryzą  tongue

[url=http://saszka.no-ip.org/forum/]Knajpa pod chmurką[/url]

#20 2005-09-26 11:38:13

FideL
Rycerz z Lotaryngii

U mnie buraki by się gryzły z zielenią. Powtarzam: zielenią, nie zieleniną. Ogniska nie mam, bo żal mi niszczyć trawę. Jak na mój smak, działeczka wygląda lux, ludzie też ją przychodzą oglądać i chwalą. Jakbym zaczął bawić się w rolnika, pewnie by przestali przychodzić. wink                   

#21 2005-09-26 12:01:44

Hestia
Użytkownik
Od: Kielce

Albo przychodzili by częściej  smile bo czasami jakąś zieleninkę by dostali  smile  Na działkach można hodować wszystko, choć dużo zależy też od wielkości działki  smile                   

[url=http://saszka.no-ip.org/forum/]Knajpa pod chmurką[/url]

#22 2005-09-26 14:13:32

cola
Moderator
Serwis

Hestio jestem ZA :mrgreen: zieleninka musi być! :mrgreen:                   

#23 2005-09-30 20:15:40

Guest
Gość

Bardzo dziękuję za porcję wspaniałej zabawy.
Fidel, odnosze wrażenie, że ty na swoją działke wchodzisz bez butów, niczym Żyd z "Ziemi obiecanej" do swojego pięknego domu.
Śmiem zabierać głos, bo po pierwsze pozwoliłeś babom się odzywać, po drugie też mam działkę (ale nie pole ozdobne).
Masz rację, buraki gryzą się z zielenią, więc ja tej zieleni się pozbywam. Jak ci zabraknie to przyjedź. Ale nie powiem, moją działkę też ludzie podziwiają. I mam NATURALNE oczka wodne a nie jakąś tam śmierdząca deszczówkę w dziurze. No i gdzie te zdjęcia (bezwonne)?

#24 2006-03-20 10:05:30

Neko
Moderator

FideL napisał:

Najdluzsze wywolywanie filmow w histori wszechswiata. wink

pozdrawiam
Neko

#25 2006-03-20 10:50:53

FideL
Rycerz z Lotaryngii

Zdjęć na razie nie będzie, bo działka w tym roku przechodzi reorganizację, po której będzie jeszcze ładniejsza. Wtedy zrobię zdjęcia i je tu zamieszczę.

Stopka forum